lørdag, august 18, 2007

"Sjablongkunstnere pynter utvilsomt opp grå betongvegger. Men tilgjengeligheten gjør det ikke nødvendigvis til noe annet enn en tagg."



“Igår åpnet mangeårig pressefotograf i Aftenposten Rolf M. Aagaard (62) utstillingen «Street Art, sjablongkunst, kunst eller hærverk?» på Stenersenmuseet i Oslo. Utstillingen kommer samtidig med boka hans, der han presenterer de samme bildene av ukritisk valgte sjablongavtrykk fra inn- og utland.

Både DNs og Aagaards tilnærming til subkulturen er mildt sagt naiv. Der Aagaard i åpningsordene presiserer at «sjablongkunstnere ikke er taggere eller graffiti-malere,men unge mennesker som plasserer sitt personlige uttrykk for å glede», viser han seg ikke bare historieløs, men også at han har forstått lite av den subkulturen han i mange år har fotografert fra dørterskelen.”


Les hele artikelen her.

Fantastisk. Takk skal du ha Vegard. Kanskje ikke hver dag man leser noe man skulle ønske man hadde skrevet selv om graffiti/streetart/tagging i Dagbladet. Jeg har irritert meg noe jævlig over div “street-art kunstnere” (både i inn og utland, uten å nevne noen navn), som aldri står opp for graffiti og kanskje spesiellt tagging, i media. Spør du meg er det jobben deres å gi noe tilbake til den kulturen de så ofte prøver å distansere seg fra, for å lettere kunne rettferdiggjøre sin "sjablong-kunst". Ved å popularisere og tilgjengeliggjøre uttrykket så mannen i gata syns det er "kult", utnytter og snylter mange av dem på graffiti og tagging (ja det er, og kommer alltid til å være det samme) uten å vise respekt og ydmykhet tilbake.






For ordens skyld, å lære deg å lage/kutte/male med sjablonger tar deg nøyaktig en dag, men vil du lære deg å male graffiti (eller enda viktigere, -å tagge) tar det år før du har noe å komme med...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg liker sjablonger også jeg da....

Team Multix sa...

WORD UP..!!!

Anonym sa...

props, beste innlegget dere har hatt.....

Anonym sa...

For ornens skyld, det tar mer enn èn dag å lage en BRA sjablong.
Du skuffa meg med den siste kommentaren din, selvom du startet så bra skyter du deg selv i foten ved å være (nesten) like naiv selv.

JAYWALKERS sa...

Det var kanskje å sette det litt på spissen, men rent teknisk sett mener jeg fortsatt det ikke tar stort lenger tid enn det.

Tone sa...

Det tar gjerne ein dag å lære å lage ein sjablong, men å lage gode intressante stencils, det er neimen ikkje alle som kan.

Anonym sa...

props til tone ass. skjønner ikke greia med å være så hoven mot stencils. hadde vært imponert til knærne hvis du/dere hadde mekka en rå stencil på første forsøket. én ting er det rent tekniske og grafiske. en annen ting er ideen. de momentene bør klaffe bra liksom.